3. toukokuuta 2014

Sopiva kihlauksen kesto?

Ajattelin kirjoittaa aiheesta, joka on mietityttänyt itseäni koska se koskettaa itseäni niin kovasti. Kun me kihlauduttiin ystävänpäivänä, tiedossa oli heti ettei ainakaan pariin vuoteen pystytä häitä järjestämään. Mikäli olisimme mahdollisimman nopeasti halunneet naimisiin, olisi meidän pitänyt valita maistraattivihkiminen. Niinpä sovimme alustavasti häät kesälle 2016, eli kahden vuoden päähän. Tajusimme kuitenkin, että niihin minun unelmahäihin ei rahat riitä siinäkään vaiheessa, ja haluamme kuitenkin itse maksaa mahdollisimman paljon häistämme. Siirsimme siis häämme kesälle 2018, jolloin rahat varmasti riittävät (eivät nyt mihinkään älyttömän kalliisiin prinsessahäihin, mutta kuitenkin sellaisiin joista olen todella unelmoinut). Kirjoitin aiheesta aiemmin täällä.


Naimisiin.infon hääfoorumilla törmää erittäin usein ajatukseen, että häiden pitäisi olla kahden vuoden sisään kihlauksesta, ja että yli kahden vuoden kihlaus olisi jotenkin epäsopivaa. Siellä myös haukutaan (ehkä vähän jyrkkä sanavalinta, mutta käytän tätä silti) usein "teinikihloja" ja kihloja, joissa ei saman tien päätetä hääpäivää.

Itse en henkilökohtaisesti ymmärrä tätä asiaa. Vaikka en itse ole koskaan aiemmin ollut kihloissa (saatika sitten teinikihloissa), ymmärrän kyllä jollain tavalla teinikihlojankin. Eihän alaikäisenä edes pääse naimsiin, joten kihlauksella halutaan näyttää, että me ollaan tosissaan. Joskus kihlaus kestää avioliittoon asti, useimmiten varmasti ei kestä. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, samoin asenteet ja asioiden merkitykset. Ei teini-ikäiset välttämättä ajattele asoiden oikeaa merkitystä aivan niin syvällisesti. Vertauksena voisin heittää vaikka sen, että moni teini käy rippikoulun ja sanoo ottavansa Jumalan uskon, mutta ei tarkoita pätkääkään sanomaansa. Itse tein aikoinaan saman. (Saatika sitten, että monet astelevat vihille kirkossa uskomatta Jumalaan). En itsekään ole mikään teinikihlojen fani, mutta mikä minä olen muiden kihloja tuomitsemaan? Niinpä, jos kihlaus tuo nuorelle parille onnen, niin olkoon niin <3


Entä jos kihlaus on "liian pitkä", tai hääpäivää ei päätetä heti? Saatika sitten, jos naimisiinmenosta ei edes puhuta kihlauduttaessa? Tiedän pareja jotka ovat kihloissa, mutta hääpäivää, saatika sitten vuotta ei ole vielä päätetty. Tiedän muuten myös, että teinikihloista on menty naimisiin asti. Itselleni kihlaus tarkoittaa perinteisesti lupausta avioliitosta. Mutta miksi ihmeessä siihen alttarille astumiseen pitää olla jokin "maaginen vuoden tai kahden aikaraja"? Elämäntilanteita on niin erilaisia, eikä häiden järjestäminen heti välttämättä onnistu. Omalla kohdallani ajattelen pääasian olevan, että naimsiin ollaan menossa. Mielummin ne unelmien häät neljän vuoden kuluttua, kuin kahden vuoden sisään sellaiset häät, joihin joutuu "tyytymään" taloudellisen tilanteen takia.

En tiedä, ajatteleeko joku lähipiiristämme kihlauksemme olevan liian pitkä. Jos ajattelee, niin oi voi :) Tämä on meille paras vaihtoehto ja jokainen kihlapari tekee niinkuin itselle parhaiten sopii. Mielestäni kihlaukselle ei ole ainuttakaan "oikeaa" tai "väärää" kestoa. Toiset haluavat naimisiin heti, toiset odottavat hetken tai pidemmän hetken omista henkilökohtaisista syistään. Me odotamme. Loppupeleissä, onhan meillä koko elämä aikaa, joten pari vuotta sinne tai tänne ei muuta mitään!

Herättääkö aihe sinussa ajatuksia, joko myöten tai vastaan? Kuinka pitkä teidän kihlaus oli/tulee olemaan?

6 kommenttia:

  1. Kannattaa muistaa, että kaikki ei mene kihloihin ollenkaan... Me ollaan asuttu saman katon alla kohta 10 vuotta ja nyt ollaan puhuttu ja hiukan suunniteltu häitä, mutta taitaa se kihlausosio jäädä välistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ajattelen, että kun sovitaan naimisiinmenosta niin ollaan kihloissa. Vaikkakin asia pidettäisiin ihan omana tietona ja sormuksia ei hankittaisi ollenkaan :)

      Poista
  2. Kukin tavallaan, ja kellään ei ole siihen sanomista. :) meidän kihlapäivän ja hääpäivän välillä on suht "tavallinen" 1, 5 vuotta. En vain olisi malttanut odottaa pidempään ja kun taloudellisesti on edellytykset mennä naimisiin, niin nyt sitä mennään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin juuri :) Olisimme mekin järjestäneet häät nopeammin, mikäli rahatilanne olisi parempi :)

      Poista
  3. Kai se toisten kihlautumisten tarkoitusperien arvostelu kumpuaa omasta epävarmuudesta - pelätään, että mitä ne ihmiset meidän kihlauksesta ajattelee, jos ei pidetä kovaa ääntä siitä, että ME nyt ollaan tosissamme ja menossa naimisiin niin kuin kuuluu! Onhan se sinänsä surullista, että kihlauksen merkitys on tavallaan kärsinyt vuosien saatossa, mutta mikäpä asia tässä maailmassa ei nykyaikaistuisi ja muuttuisi. Mulle ainakin henkilökohtaisesti on tärkeää, että mä itse tiedän, mitä se kihlaus merkitsee mulle ja meille pariskuntana. Ei sillä ole silloin väliä, mitä joku muu ajattelee kihlauksesta tai sen merkityksestä :)

    Meille oli pariskuntana selvää, että kihlaudutaan vasta sitten, kun molemmat tietää olevansa valmiita myös naimisiin vaikka heti seuraavana päivänä. Hääpäivää ei päätetty silti heti ihan vaan sen monimutkaisuuden takia, me kun haluttiin jokin hauska päivämäärä, mutta ei osattu päättää että mikä. Alunperin suunniteltiin häitä kahden vuoden päästä kihlauksesta, mutta nyt luultavastikin siirretään vielä vuodella, jotta saadaan haluamamme juhlatila yms. Me kun oltiin liian myöhään liikkeellä (vaikka näin puoltoista vuotta aiemmin ollaankin aloitettu suunnittelu) ja meidän vaihtoehdot olivat jo menneet eikä haluta vaan tyytyä juhliimme :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommwntistasi ida. Hyvä pontti, en tullutkaan ajatelleeksi tuota, että muiden kihlausten arvostelu saattaa tosiaan olla peräisin omasta epävarmuudesta. Näinkin postauksesi, jossa tästä juhlapaikkaongelmasta kerroit. Toivottavasti nyt saatte sen unelmienne paikan :)

      Poista

Kiitos kommentistasi <3